Afectación de la fuerza en la musculatura isquiotibial causada por puntos gatillo en gimnastas
View/Open
Author
Publication date
2022Abstract
Introducció: Un punt gatell miofascial latent (PGL) és una zona hiperirritable d’un múscul esquelètica associat amb un nòdul palpable hipersensible en músculs superficials, localitzats en una banda tensa, dolorós únicament a la palpació. Aquests poden provocar disminució en la força muscular i una alteració motora. Nivells disminuïts de força de la musculatura isquiotibial és un factor de risc a patir una lesió. Aquesta musculatura es troba molt involucrada en la gimnàstica rítmica i les patologies dels isquiotibials son molt freqüents en aquesta disciplina.
Objectius: Analitzar els efectes de l’aplicació de spray fred intermitent amb estirament dels PGL de la musculatura isquiotibial sobre la força en la extensió i rotació interna de maluc i en flexió de genoll.
Metodologia: Assaig clínic controlat i aleatoritzat a cec simple. Es seleccionaran 40 gimnastes d’entre 18 i 30 anys voluntàries sanes i actualment actives en aquest esport. Hauran de presentar PGL en la musculatura isquiotibial per poder participar en l’estudi.
Els PGL es localitzaran mitjançant la palpació plana o en pinça, segons en quin ventre muscular ens trobem.
Aquests subjectes hauran de ser distribuïts aleatòriament en dos grups: grup intervenció (n=20) i grup control (n=20). Aquest procés d’aleatorització es realitzarà mitjançant l’Excel.
El grup intervenció rebrà el tractament de fred intermitent amb estirament en la musculatura isquiotibial, mentre el grup control es sotmetrà a una intervenció estimulada mitjançant l’aplicació de spray d’un pot vuit.
Es realitzaran un total de 3 avaluacions: pre-tractament, post-tractament i 3 setmanes post-tractament. La força dels isquiotibials serà avaluada mitjançant un dinamòmetre manual.
Si s’apliqués aquest estudi, podríem veure quins resultats s’obtindrien amb l’objectiu de poder detectar la presència de punts gatell latents per prevenir-los i/o tractar-los evitant així l’aparició de canvis en la força. Pel que, si es confirma la hipòtesis plantejada, es tracta d’un abordatge molt senzill per reduir el risc de lesió.
Document Type
Project / Final year job or degree
This item appears in the following Collection(s)
- Grau en Fisioteràpia [98]
Except where otherwise noted, this item's license is described as http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/