Fisioteràpia respiratòria aplicada a pacients crítics i semi-crítics hospitalitzats amb COVID-19: Revisió sistemàtica
Abstract
Introducció: la fisioteràpia respiratòria té un paper cada vegada més important a les UCIs i amb la patologia respiratòria. Des del Març de 2020 i amb l’inici de la pandèmia causada per el COVID-19 s’han vist necessàries les tècniques dels fisioterapeutes per a l’alleugeriment de símptomes i la millora de l’estat de salut dels pacients hospitalitzats per el virus.
Objectiu: l’objectiu principal d’aquesta revisió és observar l’efectivitat d’aplicar la fisioteràpia respiratòria en pacients crítics i semi-crítics hospitalitzats per COVID-19.
Mètodes: per a la següent revisió sistemàtica s’han creat uns criteris de selecció per respondre a la qüestió de quins són els beneficis i l’efectivitat de l’aplicació de la fisioteràpia respiratòria en pacients diagnosticats de COVID-19 i que estan hospitalitzats en les unitats de crítics i semi crítics. Els estudis inclosos són en data inicial a la pandèmia i amb idioma català, castellà o anglès. Per la inclusió dels articles havien de ser publicacions d’àmbit rellevant en la fisioteràpia a les UCIs, als centres hospitalaris i estudis que tractessin amb pacients crítics i semi-crítics hospitalitzats. Per la recerca dels estudis s’han utilitzat diferents bases de dades basades en la evidència científica tals com Pubmed i Cochrane. S’ha realitzat una valoració metodològica per avaluar els estudis.
Resultats: en els resultats d’aquesta cerca s’han identificat 155 articles dels quals s’han acabat extreien 10 per a la revisió. Aquests han estat valorats amb l’escala PEDro per a una millor valoració metodològica. Els resultats més rellevants obtinguts han sigut comuns en més d’un article, més del 40% dels pacients amb COVID-19 pateix una dessaturació elevada. Els canvis de posició en decúbit pro afavoreix la ventilació i augmenta la recuperació. L’aplicació de la fisioteràpia en els pacients de la UCI augmenta la probabilitat d’alta i disminueix el grau de dispnea segons l’escala MRC.
Discussió: l’aplicació de la fisioteràpia respiratòria amb les tècniques específiques, millora l’estat del pacient semi-crític i crític diagnosticat de COVID-19. També ajuda a disminuir els afectes adversos dels llargs períodes hospitalàries i a la unitat de cures intensives i augmenta la probabilitat d’alta.
Conclusions: finalment es corrobora la hipòtesis principal: l’aplicació de la fisioteràpia respiratòria té uns resultats positius en pacients crítics i semi-crítics hospitalitzats per COVID-19.
Document Type
Project / Final year job or degree
Language
Catalan
Keywords
Teràpia, pandèmia, cerca
Pages
29 p.
Note
Treball de fi de grau - Curs 2020-2021
This item appears in the following Collection(s)
- Grau en Fisioteràpia [72]