Prevenció de caigudes en geriatria: Efectivitat d’estratègies basades en el Pilates. Una revisió sistemàtica
Abstract
La tendència demogràfica actual ens anuncia una població mundial amb un envelliment més llarg. Les caigudes amb les lesiones que se’n deriven són un comú i preocupant problema per a la gent gran, ja que estan en considerable augment. No només estem parlant de la seva salut, sinó també del gran cost que genera en els nostres sistemes sanitari i econòmic.
La literatura científica ens especifica diferents mètodes de prevenció tals com el ioga, el tai-chi i programes multifactorials entre d’altres. El Pilates, en els últims anys ha sigut una tendència de creixement notable. El Pilates genera múltiples beneficis com a resultat d’una pràctica d’exercici físic, però la documentació en l’evidència com a mètode preventiu de caigudes per a gent gran està poc contrastada.
Objectiu: Recopilar, resumir i comparar l'evidència científica sobre l'eficàcia de Pilates com a programa de prevenció de caigudes per a adults grans.
Mètode: S’ha cercat en 4 bases de dades diferents: Pubmed, Science Direct, Cochrane i PEDro. Després d’un cribratge metodològic s’han seleccionat 11 estudis d'assajos controlats aleatoritzats que impliquen la pràctica del mètode Pilates amb gent gran. Per tal de mantenir una actualitat en la investigació només s’han escollit articles publicats a partir del 2011 (10 anys d’antiguitat). Els participants eren igual o majors a 60 anys. Aquests estudis han superat els criteris d 'inclusió i qualitat metodològica determinats pel Escala PEDro (≥6).
Resultats: 11 estudis que inclouen 581 participants han estat analitzats. Els articles han investigat els diferents factors de risc, mostrant millores significatives en l’equilibri (equilibri estàtic, dinàmic i global), força muscular, flexibilitat, por a caure, control postural i el temps de reacció. El registre de caigudes no és concloent degut a la poca recerca i resultats no estadísticament significatius. La intervenció més consensuada i efectiva ha estat d’1 hora de sessió, amb periodicitat de 2-3 cops a la setmana durant 12 setmanes.
Conclusions: El Pilates mostra ser una eina útil com a programa de prevenció perquè te incidència en la millora dels factors de risc: l’equilibri (equilibri estàtic, dinàmic i global), força muscular, flexibilitat, por a caure, control postural i el temps de reacció. El Pilates podria reduir el número de caigudes, tot i que la literatura és escassa i poc concloent; per això es proposen futures investigacions per valorar l’efecte sobre aquest paràmetre.
Document Type
Project / Final year job or degree
Language
Catalan
Keywords
Factors de risc, gent gran, intervenció
Pages
37 p.
Note
Treball de fi de grau - Curs 2020-2021
This item appears in the following Collection(s)
- Grau en Fisioteràpia [72]