Comparació dels efectes de la recuperació en immersió en aigua freda i aigua calenta després d’exercici de força i d’exercici d’alta intensitat
Abstract
Introducció: La fatiga causada per l’exercici és un limitant, causant una reducció en la capacitat del múscul per produir força. Per tal de recuperar-se després de l’aparició de la fatiga s’ha vist que el massatge, tècniques de compressió i immersió en aigua són tractaments efectius. La immersió en aigua freda ha sigut la més utilitzada en la investigació de la recuperació postexercici, tot i que no hi ha un protocol establert, els majors beneficis es donen entre 11ºC a 15ºC i una duració entre 11 a 15 minuts. Pel que fa a la immersió en aigua calenta sembla ser que hi ha poca investigació al respecte, però perquè es donin els fenòmens de vasodilatació i facilitació del flux sanguini les immersions han de ser en temperatures de 35ºC a 40ºC.
Objectiu: Comparar els efectes de la immersió en aigua freda i la immersió en aigua calenta en la recuperació muscular després de realitzar un protocol de força muscular i un d’alta intensitat.
Metodologia: L’estudi consistirà en un assaig clínic aleatoritzat de simple cegament. Els participants de l’estudi seran persones actives, amb un mínim d’experiència en l’entrenament de força. La mostra de l’estudi serà de 108 participants que s’aleatoritzaran de forma simple en rati 1:1, entre grups diferents, grup d’immersió aigua freda, grup d’immersió aigua calenta i grup de recuperació passiva. Tots els membres de l’estudi realitzaran un protocol de fatiga de salts Drop jump i a continuació, cada grup la intervenció de recuperació que li pertoqui. Es deixarà una setmana de recuperació per tornar a aleatoritzar els grups, aquest cop realitzaran un protocol de fatiga que consistirà en un Tabata en cicloergòmetre, després del protocol cada grup realitzarà la seva intervenció de recuperació. Les variables a avaluar es mesuraran preexercici, postexercici, postrecuperació immediat, postrecuperació 1h i postrecuperació 24h.
Resultats esperats: S’espera que ambdós tractaments en immersió tinguin efectes favorables en la recuperació de la fatiga, tot i que no se sap en quines variables poden tenir més efecte, respecte la recuperació passiva. Per altra banda també s’espera que hi hagi diferencies entre les dues tipologies d d’immersió.
Conclusions: La immersió en aigua és una estratègia de recuperació que s’ha estudiat molt fins avui dia i que pot ajudar en la recuperació de la fatiga post exercici. Tot i que la immersió en aigua freda ha sigut la més investigada, encara falta més investigació en l’àmbit per estandarditzar un protocol de recuperació. Pel que fa a l’aigua calenta, sembla ser que fan falta més estudis que defineixin els efectes recuperadors. Tanmateix, són necessaris més estudis que comparin els efectes entre immersió aigua freda i calenta per poder evidenciar quina immersió té més efectes favorables.
Document Type
Project / Final year job or degree
Language
Catalan
Keywords
Hidroteràpia, drop jump, tabata
Pages
44 p.
Note
Treball de fi de grau - Curs 2020-2021